Anunturi imobiliare, vanzari, inchirieri, apartamente, case, terenuri, birouri, spatii comerciale.


Ai o proprietate de vanzare sau pentru inchiriere? Introdu GRATUIT aici oferta ta pentru a fi postata pe site.


UTILE
Serviciile noastre
Convertor valutar
Calculator de taxe notariale
Angajari
Contact
Stiri imobiliare
Legislatie


Ai o cerere expresa pentru a cumpara sau inchiria o proprietate? Trimite-ne aici cererea ta si noi iti vom gasi cele mai bune oferte!NEWSLETTER  
Acum poti primi pe email toate anunturile care corespund criteriilor tale, fara a-ti mai crea un cont!
DETALII CONTACT
Tel: 0727.35.00.34
imo.did@gmail.com

Str. Dristorului 4, bl. B13, sc. 1, parter, Bucuresti, Sector 3


  Legislatie

Legea nr. 10 din 2000
( Privind regimul juridic al unor imobile preluate īn mod abuziv īn perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989)

CAPITOLUL IDispozitii generale


Art. 1. - (1) Imobilele preluate īn mod abuziv de stat, de organizatiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice īn perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, precum si cele preluate de stat īn baza Legii nr. 139/1940 asupra rechizitiilor si nerestituite se restituie, de regula īn natura, īn conditiile prezentei legi.
(2) Īn cazurile īn care restituirea īn natura nu este posibila se vor stabili masuri reparatorii prin echivalent. Masurile reparatorii prin echivalent vor consta īn compensare cu alte bunuri ori servicii oferite īn echivalent de detinator, cu acordul persoanei īndreptatite, īn acordare de actiuni la societati comerciale tranzactionate pe piata de capital, de titluri de valoare nominala folosite exclusiv īn procesul de privatizare sau de despagubiri banesti.
(3) Masurile reparatorii prin echivalent pot fi combinate.
Art. 2. - (1) Īn sensul prezentei legi, prin imobile preluate īn mod abuziv se īntelege:
a) imobilele nationalizate prin Legea nr. 119/1948 pentru nationalizarea īntreprinderilor industriale, bancare, de asigurari, miniere si de transporturi, precum si cele nationalizate fara titlu valabil;
b) imobilele preluate prin confiscarea averii, ca urmare a unei hotarāri judecatoresti de condamnare pentru infractiuni de natura politica, prevazute de legislatia penala, savārsite ca manifestare a opozitiei fata de sistemul totalitar comunist;
c) imobilele donate statului sau altor persoane juridice īn baza unor acte normative speciale adoptate īn perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, precum si alte imobile donate statului, daca s-a admis actiunea īn anulare sau īn constatarea nulitatii donatiei printr-o hotarāre judecatoreasca definitiva si irevocabila;
d) imobilele preluate de stat pentru neplata impozitelor din motive independente de vointa proprietarului sau cele considerate a fi fost abandonate, īn baza unei dispozitii administrative sau a unei hotarāri judecatoresti, īn perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989;
e) imobilele preluate de stat īn baza unor legi sau a altor acte normative nepublicate, la data preluarii, īn Monitorul Oficial sau īn Buletinul Oficial;
f) imobilele preluate de stat īn baza Legii nr. 139/1940 asupra rechizitiilor si care nu au fost restituite ori pentru care proprietarii nu au primit compensatii echitabile;
g) orice alte imobile preluate de stat cu titlu valabil, astfel cum este definit la art. 6 alin. (1) din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia;
h) orice alte imobile preluate fara titlu valabil sau fara respectarea dispozitiilor legale īn vigoare la data preluarii, precum si cele preluate fara temei legal prin acte de dispozitie ale organelor locale ale puterii sau ale administratiei de stat.
(2) Persoanele ale caror imobile au fost preluate fara titlu valabil īsi pastreaza calitatea de proprietar avuta la data preluarii, pe care o exercita dupa primirea deciziei sau a hotarārii judecatoresti de restituire, conform prevederilor prezentei legi.
Art. 3. - Sunt īndreptatite, īn īntelesul prezentei legi, la masuri reparatorii constānd īn restituire īn natura sau, dupa caz, prin echivalent:
a) persoanele fizice, proprietari ai imobilelor la data preluarii īn mod abuziv a acestora;
b) persoanele fizice, asociati ai persoanei juridice care detinea imobilele si alte active īn proprietate la data preluarii acestora īn mod abuziv;
c) persoanele juridice, proprietari ai imobilelor preluate īn mod abuziv de stat, de organizatii cooperatiste sau de orice alte persoane juridice dupa data de 6 martie 1945; īndreptatirea la masurile reparatorii prevazute de prezentul articol este conditionata de continuarea activitatii ca persoana juridica pāna la data intrarii īn vigoare a prezentei legi sau de īmprejurarea ca activitatea lor sa fi fost interzisa sau īntrerupta īn perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, iar acestea sa-si fi reluat activitatea dupa data de 22 decembrie 1989, daca, prin hotarāre judecatoreasca, se constata ca sunt aceeasi persoana juridica cu cea desfiintata sau interzisa, precum si partidele politice a caror activitate a fost interzisa sau īntrerupta īn perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, daca si-au reluat activitatea īn conditiile legii.
Art. 4. - (1) Īn cazul īn care restituirea este ceruta de mai multe persoane īndreptatite, dreptul de proprietate se constata sau se stabileste īn cote-parti ideale, potrivit dreptului comun.
(2) De prevederile prezentei legi beneficiaza si mostenitorii persoanelor fizice īndreptatite.
(3) Succesibilii care, dupa data de 6 martie 1945, nu au acceptat mostenirea sunt repusi de drept īn termenul de acceptare a succesiunii pentru bunurile care fac obiectul prezentei legi. Cererea de restituire are valoare de acceptare a succesiunii pentru bunurile a caror restituire se solicita īn temeiul prezentei legi.
Art. 5. - Nu sunt īndreptatite la restituire sau la alte masuri reparatorii persoanele care au primit despagubiri potrivit acordurilor internationale īncheiate de Romānia privind reglementarea problemelor financiare īn suspensie, enumerate īn anexa care face parte integranta din prezenta lege.
Art. 6. - (1) Prin imobile, īn sensul prezentei legi, se īntelege terenurile, cu sau fara constructii, cu oricare dintre destinatiile avute la data preluarii īn mod abuziv, precum si bunurile mobile devenite imobile prin īncorporare īn aceste constructii, inclusiv terenurile fara constructii afectate de lucrari de investitii de interes public aprobate, daca nu a īnceput constructia acestora.
(2) Masurile reparatorii privesc si utilajele si instalatiile preluate de stat sau de alte persoane juridice o data cu imobilul, īn afara de cazul īn care au fost īnlocuite, casate sau distruse.
Art. 7. - (1) De regula, imobilele preluate īn mod abuziv se restituie īn natura.
(2) Daca restituirea īn natura este posibila, persoana īndreptatita nu poate opta pentru masuri reparatorii prin echivalent decāt īn cazurile expres prevazute de prezenta lege.
Art. 8. - (1) Nu intra sub incidenta prezentei legi terenurile al caror regim juridic este reglementat prin Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata, si prin Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997.
(2) Regimul juridic al imobilelor care au apartinut cultelor religioase sau comunitatilor minoritatilor nationale, preluate de stat sau de alte persoane juridice, va fi reglementat prin acte normative speciale. Pāna la adoptarea acestor reglementari este interzisa īnstrainarea imobilelor īn cauza sau schimbarea destinatiei acestora.


CAPITOLUL IIRestituirea īn natura sau masuri reparatorii prin echivalent


Art. 9. - (1) Imobilele preluate īn mod abuziv, indiferent īn posesia cui se afla īn prezent, se restituie īn natura īn starea īn care se afla la data cererii de restituire si libere de orice sarcini.
(2) Īn cazul imobilelor care aveau numai alta destinatie decāt aceea de locuinta si care au fost demolate sau a caror restituire īn natura, īn tot sau īn parte, nu este posibila, restituirea prin masuri reparatorii īn echivalent se face prin acordarea de titluri de valoare nominala folosite exclusiv īn procesul de privatizare, de actiuni la societati comerciale tranzactionate pe piata de capital ori prin compensarea cu alte bunuri sau servicii oferite īn echivalent de detinator, cu acordul persoanei īndreptatite.
Art. 10. - (1) Īn situatia imobilelor preluate īn mod abuziv si demolate total sau partial restituirea īn natura se dispune pentru terenul liber si pentru constructiile ramase nedemolate, urmānd sa se respecte documentatiile de urbanism legal aprobate, iar pentru constructiile demolate si terenurile ocupate masurile reparatorii se stabilesc prin echivalent.
(2) Īn cazul īn care pe terenurile imobilelor preluate īn mod abuziv s-au ridicat constructii, persoana īndreptatita poate obtine restituirea īn natura a partii de teren ramase libera, urmānd sa se respecte documentatiile de urbanism legal aprobate.
(3) Se restituie īn natura terenurile pe care s-au ridicat constructii neautorizate īn conditiile legii dupa data de 1 ianuarie 1990, precum si constructii usoare sau demontabile.
(4) Īn cazul imobilelor preluate īn mod abuziv si distruse ca urmare a unor calamitati naturale persoana īndreptatita beneficiaza de restituirea īn natura pentru terenul liber. Daca terenul nu este liber, masurile reparatorii pentru acesta se stabilesc īn echivalent.
(5) Dispozitiile alin. (4) se aplica īn mod corespunzator si imobilelor rechizitionate īn baza Legii nr. 139/1940 si distruse īn timpul razboiului, daca nu au primit despagubiri.
(6) Valoarea corespunzatoare a constructiilor preluate īn mod abuziv si demolate se stabileste potrivit actelor normative īn vigoare la data demolarii, actualizata cu indicele inflatiei la data platii efective.
(7) Valoarea terenurilor, precum si a constructiilor nedemolate preluate īn mod abuziv, care nu se pot restitui īn natura, se stabileste potrivit actelor normative īn vigoare.
(8) Īn situatiile prevazute la alin. (1), (2) si (4) masurile reparatorii īn echivalent sunt cele prevazute la art. 9 alin. (2), la alegerea persoanei īndreptatite.
(9) Īn situatiile prevazute la alin. (1), (2) si (4), pentru imobilele care aveau numai alta destinatie decāt aceea de locuinta masurile reparatorii prin echivalent se stabilesc potrivit art. 9 alin. (2).
Art. 11. - (1) Imobilele expropriate si ale caror constructii nu au fost demolate se pot restitui integral īn natura persoanelor īndreptatite, daca nu au fost īnstrainate, cu respectarea dispozitiilor legale. Daca persoana īndreptatita a primit o despagubire, restituirea īn natura este conditionata de rambursarea unei sume reprezentānd valoarea despagubirii primite, actualizata cu indicele inflatiei.
(2) Īn cazul īn care constructiile expropriate au fost demolate partial sau total, dar nu s-au executat lucrarile pentru care s-a dispus exproprierea, terenul liber se restituie īn natura cu constructiile ramase, iar pentru constructiile demolate masurile reparatorii se stabilesc īn echivalent. Daca persoana īndreptatita a primit o despagubire, restituirea este conditionata de rambursarea diferentei dintre valoarea despagubirii primite si valoarea constructiilor demolate, actualizata cu indicele inflatiei.
(3) Īn cazul īn care constructiile expropriate au fost integral demolate si lucrarile pentru care s-a dispus exproprierea ocupa terenul partial, persoana īndreptatita poate obtine restituirea īn natura a partii de teren ramase libera, pentru cea ocupata de constructii noi si pentru cea necesara īn vederea bunei utilizari a acestora masurile reparatorii stabilindu-se īn echivalent.
(4) Īn cazul īn care lucrarile pentru care s-a dispus exproprierea ocupa functional īntregul teren afectat, masurile reparatorii se stabilesc īn echivalent pentru īntregul imobil.
(5) Valoarea constructiilor expropriate īn vederea demolarii se stabileste potrivit actelor normative īn vigoare la data exproprierii si se actualizeaza cu indicele inflatiei la data platii efective.
(6) Valoarea terenurilor apartinānd imobilelor expropriate īn vederea demolarii se stabileste potrivit actelor normative aplicabile la data intrarii īn vigoare a prezentei legi.
(7) Īn situatiile prevazute la alin. (2), (3) si (4) valoarea masurilor reparatorii īn echivalent se stabileste prin scaderea valorii actualizate a despagubirilor primite pentru teren, respectiv pentru constructii, din valoarea corespunzatoare a partii din imobilul expropriat - teren si constructii - care nu se poate restitui īn natura, stabilita potrivit alin. (5) si (6).
(8) Pentru situatiile prevazute la alin. (2), (3) si (4) masurile reparatorii prin echivalent constau īn acordarea de titluri de valoare nominala folosite exclusiv īn procesul de privatizare sau īn actiuni la societati comerciale tranzactionate pe piata de capital, īn functie de optiunea persoanei īndreptatite.
(9) Īn situatiile prevazute la alin. (2), (3) si (4), pentru imobilele care aveau numai alta destinatie decāt aceea de locuinta masurile reparatorii prin echivalent se stabilesc potrivit art. 9 alin. (2).
Art. 12. - (1) Īn situatia imobilelor preluate cu titlu valabil, detinute de stat, de o organizatie cooperatista sau de orice alta persoana juridica, daca persoana īndreptatita a primit o despagubire, restituirea īn natura este conditionata de rambursarea unei sume reprezentānd valoarea despagubirii primite, actualizata cu indicele inflatiei.
(2) Persoana īndreptatita poate opta, īn situatiile prevazute la alin. (1), īn cazul īn care despagubirea primita nu a fost corespunzatoare valorii imobilului, pentru completarea īn echivalent a despagubirii de la valoarea actualizata cu indicele inflatiei a despagubirii primite pāna la valoarea corespunzatoare a imobilului.
(3) Valoarea corespunzatoare pentru constructii se stabileste potrivit prevederilor art. 11 alin. (5), iar cea pentru teren se stabileste potrivit prevederilor art. 11 alin. (6).
(4) Masurile reparatorii prin echivalent pentru situatiile prevazute la alin. (2) se stabilesc prin acordarea de titluri de valoare nominala folosite exclusiv īn procesul de privatizare sau īn actiuni la societati comerciale tranzactionate pe piata de capital, īn functie de optiunea persoanei īndreptatite.
Art. 13. - (1) Īn cazul imobilelor restituite prin procedurile administrative prevazute de prezenta lege sau prin hotarāre judecatoreasca sunt aplicabile prevederile privind contractele de īnchiriere cuprinse īn Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte.
(2) Contractele de īnchiriere pentru imobilele restituite īn natura, ocupate de misiunile diplomatice, oficiile consulare, reprezentantele organizatiilor internationale interguvernamentale acreditate īn Romānia si de personalul strain al acestora, se prelungesc de drept pentru o perioada de 5 ani, cu renegocierea celorlalte clauze ale contractului.
Art. 14. - (1) Daca imobilul prevazut la art. 13 alin. (1) face obiectul unui contract de concesiune, locatie de gestiune, asociere īn participatiune sau al unei operatiuni de leasing, persoana īndreptatita poate opta pentru restituirea īn natura sau pentru masuri reparatorii īn echivalent.
(2) Īn situatia optiunii pentru restituirea īn natura persoana īndreptatita se va subroga īn drepturile statului sau ale persoanei juridice detinatoare īn contractele prevazute la alin. (1), daca aceste contracte au fost īncheiate potrivit legii.
Art. 15. - (1) Contractele de īnchiriere prevazute la art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 se vor īncheia pentru o perioada de 5 ani. Īn cazul īn care chiriasului i se pune la dispozitie o alta locuinta corespunzatoare, acesta este obligat sa elibereze de īndata locuinta ocupata.
(2) Neīncheierea noului contract de īnchiriere īn cazul prevazut la art. 9 si 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999, cauzata de neīntelegerea asupra cuantumului chiriei cerute de proprietar sau de pretentia acestuia de restrāngere a suprafetei locative pentru persoanele prevazute la art. 32 alin. (1) din aceeasi ordonanta, atrage prelungirea de drept a contractului de īnchiriere pāna la īncheierea noului contract.
(3) Pentru chiriasii persoane fizice din imobilele restituite īn natura, precum si pentru cei din locuintele prevazute la art. 26 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999, ale caror venituri nete lunare pe membru de familie se situeaza īntre venitul mediu net lunar pe economie si dublul acestuia, nivelul maxim al chiriei nu poate depasi 25% din venitul net lunar pe familie. Dispozitiile art. 31 alin. (2) si ale art. 33 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 se aplica īn mod corespunzator. Īn cazul īn care chiria astfel calculata este mai mica decāt cea calculata potrivit art. 26-30 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999, proprietarul este scutit de impozitul pe teren si cladire, de impozitul pe chirie si este exonerat de raspundere pentru obligatiile ce īi revin pe durata contractului de īnchiriere respectiv.
(4) Pentru persoanele cu handicap, pentru persoanele prevazute īn Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri si acordarea unor drepturi urmasilor acestora, ranitilor, precum si luptatorilor pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989, īn Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi si īn Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu īncepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate īn strainatate ori constituite īn prizonieri, la efectuarea schimbului obligatoriu prevazut la cap. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 locuinta oferita trebuie sa asigure conditii de folosinta similare celor existente īn locuinta detinuta.
(5) Chiriasii ale caror contracte de īnchiriere nu s-au reīnnoit pentru motivele prevazute la art. 14 alin. (2) lit. a) si b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 au prioritate la acordarea īnlesnirilor prevazute de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, precum si a celor prevazute de Legea nr. 152/1998 privind īnfiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte.
Art. 16. - (1) Īn situatia imobilelor ocupate de unitati bugetare din īnvatamānt, din sanatate, asezaminte social-culturale sau de institutii publice, sedii ale partidelor politice legal īnregistrate, de misiuni diplomatice, oficii consulare, reprezentantele organizatiilor internationale interguvernamentale acreditate īn Romānia, precum si de personalul cu rang diplomatic al acestora, necesare īn vederea continuarii activitatilor de interes public, social-cultural sau obstesc, fostilor proprietari li se acorda masuri reparatorii prin echivalent, īn conditiile prezentei legi.
(2) Ministerele de resort, precum si celelalte institutii publice interesate vor propune, iar Guvernul va stabili prin hotarāre, imobilele care nu vor fi retrocedate īn natura si pentru care se acorda masuri reparatorii prin echivalent potrivit alin. (1).
(3) Īn cazul īn care imobilul nu mai este necesar potrivit scopului legal stabilit, fostii proprietari care beneficiaza de masuri reparatorii prin echivalent, īn cazurile prevazute la alin. (1), vor fi notificati pentru a opta īn viitor pentru restituirea īn natura. Īn aceste cazuri persoanele beneficiare de masuri reparatorii vor restitui sumele primite sau echivalentul bunurilor ori serviciilor, actualizate cu rata inflatiei.
(4) Dispozitiile alin. (1) si (2) nu se aplica imobilelor preluate fara titlu valabil.
(5) Litigiile se solutioneaza potrivit dreptului comun, cu celeritate.
Art. 17. - (1) Statul, precum si institutiile publice, unitatile de īnvatamānt sau asezamintele social-culturale, care ocupa imobilul cu contract de īnchiriere, au drept de preemtiune la cumpararea acestuia.
(2) Acest drept se poate exercita, sub sanctiunea decaderii, īn termen de 90 de zile de la data primirii notificarii privind intentia de vānzare.
(3) Notificarea se face prin executorul judecatoresc, potrivit legii.
(4) Contractele de vānzare-cumparare īncheiate cu īncalcarea dreptului de preemtiune sunt lovite de nulitate.
Art. 18. - Masurile reparatorii se stabilesc numai īn echivalent si īn urmatoarele cazuri:
a) persoana īndreptatita era asociat la persoana juridica proprietara a imobilelor si a activelor la data preluarii acestora īn mod abuziv, cu exceptia cazului īn care persoana īndreptatita era unic asociat sau persoanele īndreptatite asociate erau membri ai aceleiasi familii;
b) imobilul nu mai exista la data intrarii īn vigoare a prezentei legi, cu exceptia imobilelor distruse ca urmare a unor calamitati naturale;
c) imobilul a fost transformat, astfel īncāt a devenit un imobil nou īn raport cu cel preluat, daca partile nu au convenit altfel;
d) imobilul a fost īnstrainat fostului chirias cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute īn proprietatea statului.
Art. 19. - (1) Persoanele care au primit despagubiri īn conditiile Legii nr. 112/1995 pot solicita numai restituirea īn natura, cu obligatia returnarii sumei reprezentānd despagubirea primita, actualizata cu indicele inflatiei, daca imobilul nu a fost vāndut pāna la data intrarii īn vigoare a prezentei legi.
(2) Īn cazul īn care persoana īndreptatita a optat pentru despagubiri si imobilul a fost vāndut cu respectarea prevederilor Legii nr. 112/1995 pāna la data intrarii īn vigoare a prezentei legi, persoana īndreptatita are dreptul la masuri reparatorii prin echivalent pentru valoarea corespunzatoare a īntregului imobil, teren si constructii. Daca persoanele īndreptatite au primit despagubiri, ele au dreptul la diferenta dintre valoarea īncasata, actualizata cu indicele inflatiei, si valoarea corespunzatoare a imobilului, care se acopera prin acordarea de titluri de valoare nominala folosite exclusiv īn procesul de privatizare sau prin actiuni la societati comerciale tranzactionate pe piata de capital, īn functie de optiunea persoanei fizice sau juridice īndreptatite. Daca persoanei īndreptatite i s-a stabilit despagubirea potrivit prevederilor Legii nr. 112/1995 si nu a īncasat-o, valoarea astfel stabilita i se va acorda īn despagubiri banesti, iar diferenta pāna la valoarea corespunzatoare a imobilului se va acoperi prin acordarea de titluri de valoare nominala folosite exclusiv īn procesul de privatizare sau prin actiuni la societati comerciale tranzactionate pe piata de capital, īn functie de optiunea acesteia.
(3) Īn cazul īn care valoarea despagubirii nu a fost īnca stabilita potrivit prevederilor Legii nr. 112/1995, calculul si plata masurilor reparatorii se vor stabili potrivit alin. (2).
(4) Persoanele īndreptatite care nu au formulat cereri potrivit prevederilor Legii nr. 112/1995, precum si cele ale caror cereri au fost respinse ori nu au fost solutionate pāna la data intrarii īn vigoare a prezentei legi au dreptul de a formula o asemenea cerere īn conditiile prezentei legi.


CAPITOLUL IIIProceduri de restituire


Art. 20. - (1) Imobilele - terenuri si constructii - preluate īn mod abuziv, indiferent de destinatie, care sunt detinute la data intrarii īn vigoare a prezentei legi de o regie autonoma, o societate sau companie nationala, o societate comerciala la care statul sau o autoritate a administratiei publice centrale sau locale este actionar ori asociat majoritar, de o organizatie cooperatista sau de orice alta persoana juridica, vor fi restituite persoanei īndreptatite, īn natura, prin decizie sau, dupa caz, prin dispozitie motivata a organelor de conducere ale unitatii detinatoare.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si īn cazul īn care statul sau o autoritate publica centrala sau locala ori o organizatie cooperatista este actionar sau asociat minoritar al unitatii care detine imobilul, daca valoarea actiunilor sau partilor sociale detinute este mai mare sau egala cu valoarea corespunzatoare a imobilului a carui restituire īn natura este ceruta.
(3) Īn cazul primariilor restituirea īn natura sau prin echivalent catre persoana īndreptatita se face prin dispozitia motivata a primarilor, respectiv a primarului general al municipiului Bucuresti.
(4) Prin exceptie de la dispozitiile alin. (1) si (2), īn cazul bunurilor detinute de o organizatie cooperatista, persoana īndreptatita poate opta si pentru masuri reparatorii prin echivalent constānd īn compensare cu alte bunuri ori servicii sau despagubiri banesti.
Art. 21. - (1) Persoana īndreptatita va notifica īn termen de 6 luni de la data intrarii īn vigoare a prezentei legi persoana juridica detinatoare, solicitānd restituirea īn natura a imobilului. Īn cazul īn care sunt solicitate mai multe imobile, se va face cāte o notificare pentru fiecare imobil.
(2) Notificarea va cuprinde denumirea si adresa persoanei notificate, elementele de identificare a persoanei īndreptatite, elementele de identificare a bunului imobil solicitat, precum si valoarea estimata a acestuia.
(3) Notificarea va fi comunicata prin executorul judecatoresc de pe lānga judecatoria īn a carei circumscriptie teritoriala se afla imobilul solicitat sau īn a carei circumscriptie īsi are sediul persoana juridica detinatoare a imobilului. Executorul judecatoresc va īnregistra notificarea si o va comunica persoanei notificate īn termen de 7 zile de la data īnregistrarii.
(4) Notificarea īnregistrata face dovada deplina īn fata oricaror autoritati, persoane fizice sau juridice, a respectarii termenului prevazut la alin. (1), chiar daca a fost adresata altei unitati decāt cea care detine imobilul.
(5) Nerespectarea termenului de 6 luni prevazut pentru trimiterea notificarii atrage pierderea dreptului de a solicita īn justitie masuri reparatorii īn natura sau prin echivalent.
Art. 22. - Actele doveditoare ale dreptului de proprietate, precum si, īn cazul mostenitorilor, cele care atesta aceasta calitate vor fi depuse ca anexe la notificare o data cu aceasta sau īn termen de cel mult 18 luni de la data intrarii īn vigoare a prezentei legi.
Art. 23. - (1) Īn termen de 60 de zile de la īnregistrarea notificarii sau, dupa caz, de la data depunerii actelor doveditoare potrivit art. 22 unitatea detinatoare este obligata sa se pronunte, prin decizie sau, dupa caz, prin dispozitie motivata, asupra cererii de restituire īn natura.
(2) Persoana īndreptatita are dreptul sa sustina īn fata organelor de conducere ale unitatii detinatoare cererea de restituire īn natura. Īn acest scop ea va fi invitata īn scris, īn timp util, sa ia parte la lucrarile organului de conducere al unitatii detinatoare.
(3) Decizia sau, dupa caz, dispozitia motivata se comunica persoanei īndreptatite īn termen de cel mult 10 zile de la data adoptarii.
(4) Decizia sau, dupa caz, dispozitia de aprobare a restituirii īn natura a imobilului face dovada proprietatii persoanei īndreptatite asupra acestuia, are forta probanta a unui īnscris autentic si constituie titlu executoriu pentru punerea īn posesie, dupa īndeplinirea formalitatilor de publicitate imobiliara.
(5) Decizia sau, dupa caz, dispozitia prevazuta la alin. (4) trebuie pusa īn executare īn termen de 3 ani de la data primirii ei de catre persoana īndreptatita.
(6) Prevederile alin. (1)-(5) sunt aplicabile si dispozitiilor emise de primari potrivit art. 20 alin. (3).
Art. 24. - (1) Daca restituirea īn natura nu este aprobata sau nu este posibila, dupa caz, detinatorul imobilului este obligat ca, prin decizie sau, dupa caz, prin dispozitie motivata, īn termenul prevazut la art. 23 alin. (1) sa faca persoanei īndreptatite o oferta de restituire prin echivalent, corespunzatoare valorii imobilului.
(2) Īn cazul imobilelor cu destinatia de locuinte, daca restituirea īn natura nu este posibila, oferta de restituire prin echivalent se poate face sub forma unor despagubiri banesti. Persoana īndreptatita poate opta pentru celelalte forme de restituire prin echivalent, corespunzatoare valorii imobilului.
(3) Īn termen de 60 de zile de la primirea ofertei persoana īndreptatita este obligata sa raspunda īn scris daca accepta sau refuza oferta. Lipsa raspunsului scris echivaleaza cu neacceptarea ofertei.
(4) Daca oferta acceptata consta īn bunuri imobile, sunt aplicabile prevederile art. 23 alin. (4).
(5) Daca oferta acceptata consta īn bunuri mobile sau servicii, sunt aplicabile dispozitiile dreptului comun īn materie, dupa caz.
(6) Daca oferta acceptata consta īn titluri de valoare nominala folosite exclusiv īn procesul de privatizare sau, dupa caz, īn actiuni, persoana īndreptatita va urma procedura prevazuta la cap. IV.
(7) Daca oferta este refuzata potrivit alin. (3), persoana īndreptatita poate ataca īn justitie decizia prevazuta la alin. (1) īn termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia.
(8) Competenta de solutionare revine sectiei civile a tribunalului īn a carui circumscriptie teritoriala se afla sediul unitatii detinatoare. Hotarārea tribunalului este supusa cailor legale de atac.
Art. 25. - (1) Dispozitiile art. 23 sunt aplicabile si īn situatia īn care persoana juridica notificata detine numai īn parte bunurile imobile solicitate. Īn aceasta situatie persoana juridica detinatoare va emite decizia motivata de retrocedare numai pentru partea din imobil pe care o detine.
(2) Persoana juridica notificata va comunica persoanei īndreptatite toate datele privind persoana fizica sau juridica detinatoare a celeilalte parti din imobilul solicitat. Totodata va anexa la comunicare si copii de pe actele de transfer al dreptului de proprietate sau, dupa caz, de administrare. Īn cazul īn care nu detine aceste date persoana juridica notificata va comunica acest fapt persoanei īndreptatite.
(3) Comunicarea prevazuta la alin. (2) si, dupa caz, actele anexate vor fi transmise persoanei īndreptatite prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
(4) Termenul de 6 luni prevazut la art. 21 alin. (1) curge īn acest caz de la data primirii comunicarii prevazute la alin. (3).
(5) Dispozitiile alin. (2), (3) si (4) se aplica īn mod corespunzator si īn cazul īn care unitatea notificata nu detine nici macar īn parte imobilul solicitat, dar comunica persoanei īndreptatite datele de identificare a unitatii detinatoare.
(6) Dispozitiile art. 24 se aplica īn mod corespunzator.
Art. 26. - (1) Īn cazul īn care persoana īndreptatita nu cunoaste detinatorul bunului imobil solicitat, notificarea se va trimite primariei īn a carei raza se afla imobilul, respectiv Primariei Municipiului Bucuresti. Termenul de 6 luni prevazut la art. 21 alin. (1) curge, dupa caz, de la data intrarii īn vigoare a prezentei legi sau de la data primirii comunicarii prevazute la art. 25 alin. (3).
(2) Īn termen de 30 de zile primaria notificata este obligata sa identifice unitatea detinatoare si sa comunice persoanei īndreptatite elementele de identificare a acesteia.
(3) Īn cazul īn care unitatea detinatoare nu a fost identificata, persoana īndreptatita poate chema īn judecata statul, prin Ministerul Finantelor Publice, īn termen de 90 de zile de la data la care a expirat termenul prevazut la alin. (1), daca nu a primit comunicarea din partea primariei, sau de la data comunicarii, solicitānd restituirea īn natura sau, dupa caz, masuri reparatorii prin echivalent īn formele prevazute de prezenta lege.
Art. 27. - (1) Pentru imobilele preluate cu titlu valabil, evidentiate īn patrimoniul unei societati comerciale privatizate cu respectarea dispozitiilor legale, persoana īndreptatita are dreptul la masuri reparatorii prin echivalent, constānd īn bunuri ori servicii, actiuni la societati comerciale tranzactionate pe piata de capital sau titluri de valoare nominala folosite exclusiv īn procesul de privatizare, corespunzatoare valorii imobilelor solicitate.
(2) Notificarea prin care se solicita restituirea potrivit alin. (1) se adreseaza institutiei publice implicate care a efectuat privatizarea - Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (fostul Fond al Proprietatii de Stat), ministerul de resort, autoritatea administratiei publice locale - īn a carei raza este sau era situat imobilul, indiferent de valoarea acestuia.
(3) Īn situatia bunurilor imobile preluate cu titlu valabil, īnstrainate sub orice forma din patrimoniul administratiei publice centrale sau locale, persoana īndreptatita va notifica organele de conducere ale acesteia. Īn acest caz masurile reparatorii īn echivalent sunt cele prevazute la art. 9 alin. (2), la alegerea persoanei īndreptatite.
(4) Pentru imobilele preluate cu titlu valabil, care au fost detinute de o organizatie cooperatista si au fost īnstrainate de aceasta cu respectarea legii, persoana īndreptatita are dreptul la masuri reparatorii īn echivalent constānd īn bunuri ori servicii sau despagubiri banesti. Notificarea se adreseaza organizatiei cooperatiste care a detinut imobilul, indiferent de valoarea acestuia.
Art. 28. - (1) Īn termen de 60 de zile de la data primirii cererii persoanei īndreptatite organele de conducere ale institutiei publice implicate īn privatizare, prevazuta la art. 27 alin. (2), respectiv ale organizatiei cooperatiste prevazute la art. 27 alin. (4), vor stabili prin decizie sau, dupa caz, prin dispozitie motivata valoarea si modalitatea masurilor reparatorii corespunzatoare convenite prin negociere.
(2) Termenul de 60 de zile prevazut la alin. (1) poate fi prelungit numai la cererea persoanei īndreptatite, īn vederea completarii dovezilor necesare, sau īn caz de imposibilitate a prezentarii persoanei īndreptatite, dovedita cu īnscrisuri. Prelungirea termenului īn vederea completarii dovezilor necesare nu poate depasi 18 luni de la data īnregistrarii notificarii, sub sanctiunea solutionarii cererii pe baza actelor doveditoare existente la dosar.
Art. 29. - Decizia sau, dupa caz, dispozitia motivata a organului de conducere al institutiei publice implicate īn privatizare, respectiv al organizatiei cooperatiste, se va emite pe baza avizului organelor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice si se va comunica persoanei īndreptatite īn termen de 15 zile de la data adoptarii. Dispozitiile art. 23 alin. (4) se aplica īn mod corespunzator. Organele teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice vor emite avizul, cu respectarea conditiilor de fond si de forma prevazute de prezenta lege.
Art. 30. - (1) Īn termen de 6 luni de la primirea deciziei sau, dupa caz, a dispozitiei motivate care confera dreptul de a primi titluri de valoare nominala folosite exclusiv īn procesul de privatizare persoana īndreptatita este obligata sa solicite Ministerului Finantelor Publice eliberarea acestor titluri, sub sanctiunea diminuarii valorii stabilite cu 10% īn caz de īntārziere.
(2) Īn termen de 3 luni de la primirea cererii persoanei īndreptatite Ministerul Finantelor Publice este obligat sa elibereze titlurile de valoare nominala folosite exclusiv īn procesul de privatizare, garantate de stat, sub sanctiunea platii unor penalitati de īntārziere de 0,1% pe zi din valoarea sumei totale.
Art. 31. - (1) Daca īn termenul stabilit la art. 28 alin. (1) nu s-a convenit asupra valorii corespunzatoare si asupra modalitatilor de acordare a masurilor reparatorii, se va īncheia un proces-verbal de divergenta.
(2) Īn termen de 6 luni de la data procesului-verbal de divergenta persoana īndreptatita se poate adresa sectiei civile a tribunalului īn a carui circumscriptie teritoriala se afla sediul persoanei juridice cu care este īn litigiu, sub sanctiunea pierderii dreptului la masurile reparatorii prevazute de prezenta lege.
(3) Cererea se va judeca cu celeritate. La primirea cererii se va fixa un prim termen cu citarea partilor īn camera de consiliu, la care se va dispune efectuarea unei expertize avānd ca obiect stabilirea valorii corespunzatoare a imobilului īn vederea acordarii masurilor reparatorii prin echivalent si se va desemna un expert tehnic sau contabil, dupa caz. Valoarea corespunzatoare a imobilului va fi stabilita numai pe baza de expertiza, care va tine seama si de sarcinile bunului, atāt la preluare, cāt si la restituire.
(4) Daca persoana īndreptatita opteaza prin cerere pentru titluri de valoare nominala folosite exclusiv īn procesul de privatizare, va fi citat īn cauza si Ministerul Finantelor Publice.
(5) Hotarārea tribunalului este supusa cailor legale de atac.
(6) Īn cazul īn care persoana īndreptatita a optat īn cererea adresata justitiei pentru actiuni, prin hotarāre judecatoreasca instanta va constata valoarea corespunzatoare stabilita prin expertiza si va obliga institutia publica implicata īn privatizare sa emita o decizie sau, dupa caz, o dispozitie motivata īn temeiul careia persoana īndreptatita va primi actiuni.
(7) Daca persoana īndreptatita a optat īn cerere pentru titluri de valoare nominala folosite exclusiv īn procesul de privatizare, prin hotarāre judecatoreasca instanta va constata valoarea corespunzatoare stabilita prin expertiza si va obliga Ministerul Finantelor Publice sa emita titlurile respective.
Art. 32. - (1) Persoanele care aveau calitatea de asociat al persoanelor juridice nationalizate prin Legea nr. 119/1948 sau prin alte acte normative au dreptul la masuri reparatorii constānd īn actiuni acordate cu precadere la societatea comerciala care a preluat patrimoniul persoanei juridice nationalizate sau cu prioritate la o alta societate comerciala tranzactionata pe piata de capital.
(2) De prevederile alin. (1) nu beneficiaza persoanele fizice sau juridice care au primit despagubiri pāna la data intrarii īn vigoare a prezentei legi, īn conditiile art. 5.
(3) Actiunile se vor acorda, la cererea persoanei īndreptatite, de catre institutia publica implicata īn privatizarea societatii comerciale mentionate la alin. (1).
(4) Recalcularea valorii actiunilor se face de catre institutia publica implicata īn privatizare īn baza valorii activului net din ultimul bilant contabil, publicat īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea a IV-a, sau īnregistrat la registrul comertului īnaintea nationalizarii, cu utilizarea coeficientului de actualizare stabilit de Banca Nationala a Romāniei si a indicelui inflatiei stabilit de Institutul National de Statistica si Studii Economice.
(5) Īn termen de 30 de zile de la data intrarii īn vigoare a prezentei legi Banca Nationala a Romāniei va stabili coeficientul de actualizare a valorii leului de la data de 11 iunie 1948 pāna la data intrarii īn vigoare a prezentei legi.
(6) Īn termen de 60 de zile de la data primirii cererii persoanei īndreptatite sau īn termenul prelungit conform art. 28 institutia publica implicata īn privatizare va stabili prin decizie sau, dupa caz, prin dispozitie motivata valoarea recalculata a actiunilor.
(7) Daca persoana īndreptatita solicita actiuni, institutia publica implicata īn privatizare va stabili īn urma negocierii, prin decizie sau, dupa caz, prin dispozitie motivata, societatile comerciale si numarul de actiuni corespunzatoare valorii recalculate.
(8) Persoana īndreptatita poate negocia cu institutia publica implicata īn privatizare si alte forme de masuri reparatorii īn echivalent.
Art. 33. - (1) Īn situatia imobilelor pentru care la art. 10 si 11 a fost stabilita restituirea īn echivalent persoana īndreptatita adreseaza notificarea prevazuta la art. 21 alin. (1) primariei īn a carei raza s-a aflat imobilul, respectiv Primariei Municipiului Bucuresti.
(2) Masurile reparatorii īn echivalent se stabilesc prin dispozitie motivata a primarului, respectiv a primarului general al municipiului Bucuresti, cu avizul organelor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, dat īn urma verificarii conditiilor de fond si de forma prevazute de prezenta lege.
(3) Dispozitiile art. 21-26 se aplica īn mod corespunzator.


CAPITOLUL IV
Masuri reparatorii prin echivalent sub forma
de titluri de valoare nominala sau de actiuni


Art. 34. - (1) Īn termen de 30 de zile de la data intrarii īn vigoare a prezentei legi Ministerul Finantelor Publice Publice va elabora norme metodologice privind emiterea, īnregistrarea si utilizarea titlurilor de valoare nominala.
(2) Titlurile de valoare nominala emise de Ministerul Finantelor Publice conform art. 30 alin. (2) pot circula pe piata si pot fi folosite exclusiv īn procesul de privatizare.
(3) Institutiile publice implicate īn privatizare, precum si Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (fostul Fond al Proprietatii de Stat) sunt obligate sa primeasca īn plata titlurile de valoare nominala prevazute la alin. (2) pentru cumpararea de actiuni si active ale societatilor comerciale īn curs de privatizare.
(4) Termenul de valorificare a titlurilor de valoare nominala folosite exclusiv īn procesul de privatizare este de cel mult 7 ani de la data emisiunii titlului, la valoarea actualizata īn raport cu indicele inflatiei.
Art. 35. - (1) Īn cazul īn care masurile reparatorii īn echivalent se fac prin actiuni persoana īndreptatita se adreseaza uneia dintre institutiile publice implicate īn privatizare, prevazute la art. 27 alin. (2), cu o cerere, īn termen de 60 de zile de la primirea deciziei sau, dupa caz, a dispozitiei motivate.
(2) Institutia publica implicata īn privatizare este obligata ca īn termen de 60 de zile de la data primirii cererii sa invite persoana īndreptatita pentru a negocia masurile reparatorii īn echivalent.


CAPITOLUL V
Masuri reparatorii prin echivalent sub forma de despagubiri banesti


Art. 36. - (1) Despagubirile banesti se acorda conform prevederilor prezentului capitol.
(2) Notificarile prin care persoana īndreptatita solicita acordarea de despagubiri banesti sau opteaza pentru despagubiri banesti se adreseaza prefecturii īn a carei raza se afla ori s-a aflat imobilul preluat abuziv, īn termenul si īn conditiile reglementate de art. 21.
(3) Īn cazul īn care persoana īndreptatita a solicitat restituirea īn natura, dar aceasta nu a fost aprobata sau nu este posibila, potrivit legii, unitatea detinatoare sau, dupa caz, primaria va transmite decizia, respectiv dispozitia privind oferta de acordare a despagubirilor banesti, prefecturii īn a carei raza acestea īsi au sediul, īn termen de 60 de zile de la primirea notificarii. Daca valoarea imobilului s-a stabilit prin expertiza, se va anexa si o copie de pe expertiza, iar daca oferta nu a fost acceptata si persoana īndreptatita s-a adresat instantei, se va face aceasta mentiune.
(4) Īn cazul īn care nu s-a efectuat o expertiza pentru stabilirea valorii imobilului, decizia sau, dupa caz, dispozitia mentionata la alin. (2) va cuprinde īn mod obligatoriu valoarea estimativa a acestuia.
Art. 37. - Dupa centralizarea notificarilor si a ofertelor de acordare a despagubirilor banesti prefecturile vor transmite centralizatoarele, īmpreuna cu materialele primite, Ministerului Finantelor Publice.
Art. 38. - Pentru evaluarea despagubirilor banesti care urmeaza sa fie acordate persoanelor īndreptatite, īn termen de 6 luni de la data intrarii īn vigoare a prezentei legi se va constitui prin decizie a primului-ministru o comisie interministeriala formata din 2-3 reprezentanti ai Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Administratiei Publice.
Art. 39. - Secretariatul comisiei interministeriale se asigura de Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei.nda;co
Art. 40. - Pe baza evaluarii despagubirilor banesti, īn termen de un an de la expirarea termenului de 6 luni prevazut de lege pentru depunerea notificarilor, prin lege speciala se vor reglementa modalitatile, cuantumul si procedurile de acordare a despagubirilor banesti, care pot fi plafonate.


CAPITOLUL VI
Dispozitii tranzitorii si finale


Art. 41. - Īncalcarea dispozitiilor prezentei legi atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, administrativa, civila sau penala.
Art. 42. - (1) Distrugerile si degradarile cauzate imobilelor care fac obiectul prezentei legi dupa intrarea īn vigoare a acesteia si pāna īn momentul predarii efective catre persoana īndreptatita cad īn sarcina detinatorului imobilului.
(2) Detinatorul imobilului, īn prezenta persoanei īndreptatite, va īncheia un proces-verbal privind starea de fapt a imobilului, īn termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
(3) Īn cazul nerespectarii de catre detinatorul imobilului a termenului prevazut la alin. (2), persoana īndreptatita se poate adresa executorului judecatoresc, care va īntocmi procesul-verbal privind situatia reala a imobilului.
(4) Īn vederea recuperarii cheltuielilor suportate de persoana īndreptatita pentru īntocmirea procesului-verbal privind situatia de fapt a imobilului prin executorul judecatoresc copia legalizata de pe procesul-verbal constituie titlu executoriu īmpotriva detinatorului imobilului.
Art. 43. - (1) Imobilele care īn urma procedurilor prevazute la cap. III nu se restituie persoanelor īndreptatite ramān īn administrarea detinatorilor actuali.
(2) Imobilele cu alta destinatie decāt cea de locuinta, prevazute la alin. (1), se pot īnstraina potrivit legislatiei īn vigoare. Detinatorii cu titlu valabil la data intrarii īn vigoare a prezentei legi au drept de preemtiune.
(3) Imobilele cu destinatia de locuinte, prevazute la alin. (1), pot fi īnstrainate potrivit legislatiei īn vigoare, chiriasii avānd drept de preemtiune.
(4) Sumele īncasate ca urmare a vānzarii imobilelor prevazute la alin. (3) vor alimenta fondul prevazut la art. 13 alin. 6 din Legea nr. 112/1995.
Art. 44. - (1) Chiriasii carora, īn temeiul prevederilor art. 9 alin. 1-4 din Legea nr. 112/1995, li s-au vāndut, cu respectarea prevederilor acestei legi, apartamentele īn care locuiau au dreptul sa le īnstraineze sub orice forma īnainte de īmplinirea termenului de 10 ani de la data cumpararii numai persoanei īndreptatite, fost proprietar al acelei locuinte.
(2) Pretul vānzarii nu poate fi mai mare decāt valoarea actualizata a pretului platit de chirias la cumpararea locuintei īn baza Legii nr. 112/1995, cu exceptia situatiilor cānd partile convin altfel.
(3) Īn termen de 90 de zile de la data intrarii īn vigoare a prezentei legi persoana īndreptatita trebuie sa notifice chiriasului dobānditor intentia de a cumpara locuinta si adresa unde poate fi gasita.
(4) Persoana īndreptatita care a primit despagubiri banesti pentru imobil este obligata sa restituie statului, daca este cazul, diferenta dintre valoarea despagubirilor primite si pretul de cumparare platit fostului chirias, actualizate.
Art. 45. - (1) Persoanele carora li s-a restituit īn natura un imobil cu destinatia de locuinta si care detin cu chirie īn aceeasi localitate o locuinta din fondul locativ de stat sunt obligate sa puna la dispozitie primariei aceasta locuinta la data mutarii efective īn imobilul restituit. Locuintele din fondul locativ de stat eliberate se constituie īntr-un fond locativ special destinat chiriasilor din imobilele restituite fostilor proprietari.
(2) Familiilor cu mijloace financiare situate sub nivelul venitului minim pe economie, invalizilor, pensionarilor si persoanelor cu handicap li se vor asigura locuinte sociale construite dintr-un fond constituit īn cota de 2% din sumele obtinute din privatizare si care va fi prevazut anual īn legea bugetului de stat.
Art. 46. - (1) Actele juridice de īnstrainare, inclusiv cele facute īn cadrul procesului de privatizare, avānd ca obiect imobile care cad sub incidenta prevederilor prezentei legi, sunt valabile daca au fost īncheiate cu respectarea legilor īn vigoare la data īnstrainarii.
(2) Actele juridice de īnstrainare, inclusiv cele facute īn cadrul procesului de privatizare, avānd ca obiect imobile preluate fara titlu valabil, sunt lovite de nulitate absoluta, īn afara de cazul īn care actul a fost īncheiat cu bunacredinta.
(3) Actele juridice de īnstrainare, inclusiv cele facute īn cadrul procesului de privatizare, avānd ca obiect imobilele prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b), sunt lovite de nulitate absoluta, buna-credinta neputānd fi invocata īn aceste cazuri.
(4) Actele juridice de īnstrainare, inclusiv cele īntocmite īn cadrul procesului de privatizare, avānd ca obiect imobile preluate cu titlu valabil, sunt lovite de nulitate absoluta daca au fost īncheiate cu īncalcarea dispozitiilor imperative ale legilor īn vigoare la data īnstrainarii.
(5) Prin derogare de la dreptul comun, indiferent de cauza de nulitate, dreptul la actiune se prescrie īn termen de un an de la data intrarii īn vigoare a prezentei legi.
Art. 47. - (1) Prevederile prezentei legi sunt aplicabile si īn cazul actiunilor īn curs de judecata, persoana īndreptatita putānd alege calea acestei legi, renuntānd la judecarea cauzei sau solicitānd suspendarea cauzei.
(2) Īn cazul actiunilor formulate potrivit art. 46 si 48, procedura de restituire īnceputa īn temeiul prezentei legi este suspendata pāna la solutionarea acelor actiuni prin hotarāre judecatoreasca definitiva si irevocabila. Persoana īndreptatita va īnstiinta de īndata persoana notificata, potrivit art. 21 alin. (1).
(3) Īn cazul īn care persoanei īndreptatite i s-a respins, prin hotarāre judecatoreasca definitiva si irevocabila, actiunea privind restituirea īn natura a bunului solicitat, termenul de notificare prevazut la art. 21 alin. (1) curge de la data ramānerii definitive si irevocabile a hotarārii judecatoresti.
Art. 48. - Persoanele īndreptatite, precum si persoanele vatamate īntr-un drept al lor, carora pāna la data intrarii īn vigoare a prezentei legi li s-au respins, prin hotarāri judecatoresti definitive si irevocabile, actiunile avānd ca obiect bunuri preluate īn mod abuziv de stat, de organizatii cooperatiste sau de orice alte persoane juridice, pot solicita, indiferent de natura solutiilor pronuntate, masuri reparatorii īn natura sau prin echivalent, īn conditiile prezentei legi.
Art. 49. - (1) Chiriasii au dreptul la despagubire pentru sporul de valoare adus imobilelor cu destinatia de locuinta prin īmbunatatirile necesare si utile.
(2) Īn cazul īn care imobilul care se restituie a fost preluat cu titlu valabil, obligatia de despagubire prevazuta la alin. (1) revine persoanei īndreptatite.
(3) Īn cazul īn care imobilul care se restituie a fost preluat fara titlu valabil, obligatia de despagubire revine statului sau unitatii detinatoare.
(4) Valoarea despagubirilor prevazute la alin. (1) se stabileste pe baza de expertiza.
(5) Prin īmbunatatiri, īn sensul prezentei legi, se īntelege cheltuielile necesare si utile. Cuantumul despagubirilor se stabileste la valoarea actualizata a cheltuielilor, scazāndu-se gradul de uzura al īmbunatatirilor, īn raport cu durata de viata normala a acestora, care se suporta de chiriasi.
Art. 50. - Secretarii unitatilor administrativ-teritoriale vor lua masuri pentru conservarea tuturor dosarelor constituite de comisiile de aplicare a Legii nr. 112/1995, vor elibera, la cerere, copii de pe actele existente la dosar si vor da relatiile solicitate de persoanele īndreptatite.
Art. 51. - Cererile sau actiunile īn justitie, precum si transcrierea sau intabularea titlurilor de proprietate, legate de aplicarea prevederilor prezentei legi si de bunurile care fac obiectul acesteia, sunt scutite de taxe de timbru.
Art. 52. - La data intrarii īn vigoare a prezentei legi se abroga orice alte dispozitii contrare.


Aceasta lege a fost adoptata de Senat īn sedinta din 14 noiembrie 2000, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia Romāniei.


CURS SI CONVERTOR
VALUTAR
$ DOLAR :
3,30 LEI
€ EURO   : 4,38 LEI
   
COS OFERTE

Aveti 0 Oferte

OFERTE SPECIALE
 
ID=38188
Vila, de vanz, Militari,
7 cam, 470 mp
390.000 EURO
DETALII
 
ID=38344
Vila, de vanz, Snagov,
2700 mp
1.600.000 EURO
DETALII
 
ID=39385
Teren, de vanz, Filipesti de Targ,
30110 mp
30.000 EURO
DETALII
 
ID=39008
Apartament, de vanz, Bucuresti noi- jiului,
2 cam, 74 mp
80.500 EURO
DETALII

Vanzari Inchirieri
Copyright © 2005 DID Consult .
Termeni si conditii
imobiliare@didconsult.ro
0.0161